Karácsonyi ajándékok: Csomagnyi szeretet

Szívdesszert, vagyis adni magunkból, szerelmet, szeretetet a másiknak, valami sajátot, amiben benne rejlik az erőfeszítés, s mi magunk. Ezúttal az ízek útján jutunk el a másikhoz, de itt se mindegy, hogyan „csomagoljuk” be.

Elhagylak, s lépteim megint mögéd szegődnek. / Mert nem szerettem én még senkit így előtted, / és nem tudok utánad szeretni senki mást” – írja Varró Dani Szívdesszert című könyvében. Puszta asszociáció miatt jutott eszembe ez a remek kis kötet, amely olyan szeretetteljesen képes megragadni két ember közti kapcsolat két élét, a buktatók mellett az összetartozás vitathatatlanságát. Szívdesszert, vagyis adni magunkból, szerelmet, szeretetet a másiknak, valami sajátot, amiben benne rejlik az erőfeszítés s mi magunk. Ezúttal nem a szavak, hanem az ízek útján jutunk el a másikhoz, s ahogy az irodalomban, itt se mindegy, hogyan „csomagoljuk” be.

Sokan legyintenek az ajándékcsomagolás fontosságára, mondván, hogy úgyis az ajándék és a meglepetés öröme a lényeg. Ám ha magunk készítjük el, akkor az ajándékozás rítusának külön szereplőjévé válik. Különösen igaz ez a gasztroajándékok esetében. Rákényszerülünk, hogy felöltöztessük őket, már csak praktikus szempontok miatt is, nevezetesen, hogy ne törjön, ne deformálódjon egy-egy finomság.

A saját csomagolás melletti érv az is, hogy kreativitásunkat elengedve, egyedi csomagokat készíthetünk szeretteinknek. S nem utolsósorban az is, hogy a mintás dobozok, színes papírkosarak megvásárlása felérhet egy kisebb ajándék árával. E nélkül viszont néhány mintás lapra, szalagra, ollóra, ragasztóra és vonalzóra lesz szükségünk. Ne keseredjünk el, ha elsőre nem tökéletes, gyakorlat teszi a mestert, ahogy a mondás tartja.

Bizonyára sokaknak felsejlik a dobozolás filozófája Örkény Tóték című drámájából. Ha nem vette el a kedvet Varró őrnagy a családi dobozkészítéstől, akkor méretre szabott, egyedi dobozokat gyárthatunk mi is.

Amire szükségünk lesz: papír/karton, olló, hobbiragasztó/technokol, szalag.

Hobbi- és papírboltokban könnyen találhatunk decemberben karácsonyi figurás lapokat. Érdemes az írólapnál keményebbet, a kartonnál lágyabbat venni, amellyel könnyebb dolgozni, de mégis van tartása. A papírméretet az ajándékhoz mérten válasszuk meg, ha nem kapunk akkora papírt, több egyforma lapból ragasztással érhetjük el a kívánt méretet. Mindig számoljunk a nem látható részekkel, vagyis az illesztésekkel.

Ajándékdoboz készítése lépésről lépésre!

A doboz alakját érdemes felvázolni egy jegyzetlapra. A piszkozat arra jó, hogy a méreteket meghatározzuk, az illesztéseket megtervezzük, és elképzeljük a dobozt kiterített, kétdimenziós állapotban. A mintás lapunkon ez alapján dolgozunk vonalzóval, kimérjük a lapok oldalait, ceruzával vonalakat húzunk a lap belső felületén, majd olló hegyével vonalzó mentén kicsit bevésünk a hajtásoknál, hogy szép egyenesen tudjuk behajtani a doboz oldalait. Az illesztéseknél belülről összeragasztjuk a doboz oldalait. A doboz száját tervezhetjük a tetejére vagy az oldalára is. Díszítéshez használhatunk karácsonyi szalagot, szárított narancskarikákat, fahéjrudat. (A képen egy felül nyitható kockadoboz látható.)

Egyszerűbb vállalkozás, ha különleges csomagolópapírból vagy ritkás szövésű, textilhatású anyagból készítünk csomagot, melynek száját ügyesen összefogva, egy szalaggal zárjuk be. Keksz, mézeskalács, trüffel és más aprósütemények jól mutatnak benne. Virág- és hobbiboltokban könnyen juthatunk különleges anyagokhoz, csomagolópapírokhoz, átlátszó celofánhoz. Az ajándék méretéhez képest vágjunk majdnem négyzet alakú téglalapot, vagyis az egyik párhuzamos felük legyen kicsit rövidebb. Így, ha összefogjuk az oldalakat tenyerünkben, mintha virágcsokrot fognánk, nem lesz túl sok anyag majd a kötés felett. Érdemes egy kör alakú kartonlapot vágni alapnak, amelyre a gasztroajándékot helyezzük. Majd együtt tegyük őket a kivágott anyag közepére, fogjuk össze a tenyerünkben a széleket, és kössük át szalaggal.

Kellemes kreatív pillanatokat kívánok mindenkinek!

Karácsonyi édes süti receptek itt!

Legújabb receptek

Rakott zöldbab egyszerűen

A rakott zöldbab egy könnyen elkészíthető, laktató egytálétel, amely tökéletes választás a hétköznapokra. A zöldbab rétegezve kerül a tepsibe darált hússal, tejföllel és puha ...

Nyúl vadász módra (Cacciatore)

Bográcsban, fedő nélkül főztük hétvégén ezt az ízletes olasz nyúlételt. Vörösboros sót használtunk hozzá. Mivel a kapri és az olívabogyó is sós, ezt kalkuláljuk bele az ízek ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez a kenyérféle gyakorlatilag a legrosszabb, amit a boltban vehetsz

Sokan kapásból ezt veszik le a polcról, ha kenyerek között bóklásznak a szupermarketben - praktikus, előre szeletelt, eteti magát, és látszólag tökéletes szendvics- és melegszendvics-alapanyag, mellesleg Amerika kedvence. A csomagolt-szeletelt fehér kenyér azonban nagyon rossz választás az egészségünkre nézve.

Top Receptek

Bodzaszörp tartósítószer nélkül

Imádom a bodzát, ezért minden tavasszal alig várom, hogy elkezdődjön a szezonja! Gyerekkorunkban a tesómmal is mindig szedtünk, és míg akkor anyukámnak kellett megcsinálni, addig ma már ...

Legegyszerűbb epertorta

Három gyönyörűen rózsaszín réteg, végtelen mennyiségű eper, retró hangulat: az alábbi torta mindezeket nyújtja az őt elkészítőknek. Süssük meg az eperszezon csúcsán, amikor a ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!